GELİR GİDER RAPORU
Aralık 2022 tarihli Gelir Gider Raporu’na ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Toplu İş Sözleşmesi’nin 35/3. Maddesi uyarınca “12 tam hizmet yılını tamamlamış 15’çi İşçiler’e başvurmaları halinde, başvuru tarihinde hakettikleri kıdem tazminatı ve/veya ikramiye, o tarihteki brüt ücretleri esas alınarak ödenir. Ödeme tarihine kadarki hizmetleri kıdem tazminatı açısından sıfırlanır. Ücret kaybına uğramadan göreve devam eden işçi, bu tarihten sonraki hizmeti için kıdem tazminatı haklarını kaybetmez.”
Toplu İş Sözleşmesi’nin 23/5. Maddesi uyarınca “İşten ayrılan işçilerin yazılı talepleri halinde hizmet sürelerinin dilekçe tarihi itibarı ile sona ermesi koşuluyla kazanılmış ödenekli izinleri toplu olarak kendilerine ödenir ve Devlet’le olan ilişkeli kesilir. (Bu tarih itibarı ile kıdem tazminatı ödenir.)”
*2006 yılında yapılan Emeklilik değişiklik yasası ile 30 yıl üzeri hizmetler sayılmış ve 36 yıldan emekli olma hakkı doğmuştur.
*30 yıl üzeri hizmetlerinin sayılmasını isteyen Kamu Görevlileri, Hazine ve Muhasebe Dairesi Maaşlar şubesine gelip başvurmak kaydı ile bu yasadan yararlanabilirler.
*1987 sonrası göreve başlayan Kadın Kamu Görevlilerine 25 fiili hizmet süreleri dolunca, 5 yıl da yıpranma eklenerek 30 yıl hizmet süresine ulaşırlar. 30 yıl üzeri hizmetlerinin sayılmasını istedikleri taktirde doldurdukları forma müteakip kendilerine verilen 5 yıl yıpranma için %5 geriye dönük Emekli Sandığı Fonu hesaplanıp eğer isterlerse taksitlendirilmek suretiyle maaşlarından kesilmeye başlar. Tercihleri halinde emekliye ayrıldığı zaman kesilir. Ayni zamanda kesilmekte olan Emekli Sandığı Fonu %3.5 oranından artırılır. 36 fiili +geçicilik hizmet süresi tamamlanıncaya kadar kesilmeye devam eder.